Trudno przecenić znaczenie snu dla naszego zdrowia, osiągnięć sportowych oraz wyglądu naszej sylwetki. Dlaczego zatem w naszym zabieganym świecie sen jest tym, co najczęściej znajduje się na końcu naszych priorytetów…? Podsumowanie Planując swoją kolację, weź pod uwagę fakt, że sen służy relaksowi. Zatem tak powinna wyglądać Twoja codzienna [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
Życie intymne odgrywa sporą rolę w naszych związkach, kontaktach międzyludzkich oraz wpływa na nasze samopoczucie. Jednak ze względu na wiele aspektów, w niektórych przypadkach życie seksualne zaczyna podupadać lub całkowicie zanikać. Często może to być związane z chorobami, czasem z przekwitaniem, wynikać z nadmiernego stresu oraz wielu innych [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Dosyć często mówi się o naturalnych afrodyzjakach zwiększających libido. Czy zdajesz sobie sprawę, że są również produkty, których należy unikać, gdyż mogą zmniejszać popęd seksualny? Styl życia i żywność, którą spożywamy, może mieć wpływ między innymi na poziom testosteronu, który jest kluczowy dla Twojego popędu seksualnego.
[...] przed uszkodzeniem. Matcha jest bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza katechiny. Warto zauważyć, że jest ona bardziej skoncentrowana niż zielona herbata, w związku z czym zawiera więcej przeciwutleniaczy. Jedna filiżanka matchy może odpowiadać około trzem filiżankom zwykłej zielonej herbaty. Może zmniejszyć ryzyko chorób serca Choroby serca są [...]
[...] ponieważ rzadko zdarza się, że mamy niedobory soli w diecie — chyba że celowo jej unikamy. Co jeszcze warto wiedzieć o uzależnieniu od soli? Wiele przetworzonych produktów zawiera zarówno sól, jak i cukier, czyli dwa składniki, które mogą „nakręcać” nas do sięgania po kolejne porcje. Są one także pełne różnych chemikaliów i sztucznych [...]
Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]
Niezwykle często spotykamy się z pojęciami takimi jak: cukrzyca, cukrzyca typu 2, insulinooporność. Wszystkie te trzy pojęcia łączy wiele wspólnego, jednak pierwszymi skojarzeniami związanymi z nimi są dwa słowa: glukoza i insulina. Spróbujmy rozwikłać nieco te zagadnienia i pokazać, jak łączą się ze zdrowiem. Co powinno wzbudzić Twoją czujność? [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Prawie 30% kobiet oraz 16% mężczyzn w wieku od 18 do 59 lat traci zainteresowanie tym, co się dzieje w ich sypialni. Wpływa na to wiele różnych czynników, które są związane ze współczesnym trybem życia – ciągła gonitwa, stres, słaba jakość jedzenia, niewielka aktywność fizyczna. Warto jeszcze wspomnieć o roślinie zwanej buzdygankiem (tribulus [...]
[...] oksydacyjnego. Czym jest stres oksydacyjny? Stres oksydacyjny to brak równowagi między wolnymi rodnikami a przeciwutleniaczami w organizmie. Wolne rodniki to cząsteczki zawierające tlen o nieparzystej liczbie elektronów. Nieparzysta liczba pozwala im łatwo reagować z innymi cząsteczkami. Reakcje te są nazywane utlenianiem i w zależności od [...]
[...] i wizualnych. Dlaczego żywność typu fast food jest niezdrowa? Po pierwsze, takie jedzenie jest zwykle bardzo kaloryczne, co ma niekorzystny wpływ na naszą sylwetkę. Ponadto zawiera dużo niezdrowego rodzaju tłuszczu. Wiele produktów jest smażonych na głębokim (wielokrotnie użytym) oleju, dostarczając nam mnóstwo szkodliwych substancji. W [...]
[...] mrozimy, starajmy się opisywać porcje. Zbyt długie mrożenie może nie służyć niektórym produktom, a naszym problemem często jest to, że nie wiemy, kiedy zamroziliśmy i co zawiera dane opakowanie. Dobre opisanie ułatwi nam korzystanie z przygotowanych zapasów. Kreatywne gospodarowanie resztkami By nie marnować jedzenia i produktów, ważna jest [...]
Ryzyko wystąpienia pewnych rodzajów nowotworów ma duży związek z dietą. Sposób żywienia może zarówno przyspieszyć rozwój komórek nowotworowych, czy doprowadzić do przerzutów, a także zadziałać może ochronnie. Dzięki coraz liczniejszym obserwacjom coraz więcej wiadomo na temat różnych sposobów żywienia i produktów spożywczych, a także różnych [...]
[...] zmniejsza aktywność hydroksylazy 1α i wytwarzanie 1α,25-dehydroksy-witaminy D. Zauważono, że wysokie spożycie Coli powoduje kwasicę u niedojrzałych szczurów. Oba te napoje zawierają kwaśne składniki (dwutlenek węgla, kwas fosforowy w napojach Cola i kwas cytrynowy w Fanta®), które mogą zaburzać metabolizm kości. Napoje cola a nowotwory W jednym [...]
Jeśli chcesz rozpocząć wojnę na dowolnym forum, zapytaj o „idealną ilość protein”, „najlepszy trening”, dozowanie węglowodanów przed i po treningu, najlepsze ćwiczenia na daną partię mięśniową lub najlepszy cykl dopingowy. Jak to może wyglądać? Śniadanie: 40 g protein (7:00); białko o wolnej kinetyce, np. jajka; można uzupełnić np. WPC, [...]